Mindful bewegen & Psychologie
- Mindful bewegen brengt je meer in het hier en nu, waardoor je meer kan ‘zijn’ en je gedachten stiller worden.
We zijn het gewoon in het dagelijkse leven om veel in ons hoofd te zitten. In onze cultuur, maatschappij ligt de klemtoon sterk op cognitieve kennis waardoor we al van kleins af aan leren om veel na te denken. Bovendien zien we dat ‘veel nadenken’, ‘in je hoofd zitten’ ook een copingstrategie* is om de vervelende gevoelens minder te moeten voelen in je lichaam. We passen ook deze copingstrategie onbewust vaak toe.
Wanneer je veel in je hoofd zit, verliezen we de verbinding tussen ons lichaam en ons hoofd. Er komt een afsplitsing tussen deze twee. Een afsplitsing zorgt ervoor dat we minder kunnen voelen in ons lichaam wat er aan de hand is, hoe we ons voelen,.. We laten ons meer leiden door ratio in plaats van gevoel. Terwijl het net heel belangrijk is om goed in contact te staan met je gevoel. Je pure gevoelens helpen je om keuzes voor jezelf te maken die goed bij jezelf passen. Daarnaast geven gevoelens zoals liefde, eenheid,… net ontzettend veel betekenis aan ons leven. Wat is een leven zonder het voelen van liefde? Wat is een leven zonder het voelen van verbinding?
Yoga focust op beweging, ademhaling, focuspunten,… Wanneer we dit allemaal integreren, zijn we bezig met zaken die OP DIT MOMENT gebeuren. Er gaat nog maar weinig ruimte zijn om effectief na te denken over allerlei dagdagelijkse dingen. We komen meer in dit moment in plaats van in de wereld van ons denken.
Wanneer je denken (praten tegen jezelf) kan afnemen, zie je waar het leven werkelijk om gaat. Er ontstaat een bredere en meer verdiepende manier van kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven.
Copingstrategie* = De manier waarop iemand met problemen of stress (emotie) omgaat.
- Mindful bewegen helpt om meer stroming in je lichaam te brengen. Hierdoor krijg je meer voeling en connectie met je lichaam en kan je dieper voelen.
Mindful bewegen zorgt vaak voor stroming en eenheid. Wanneer we kijken naar de verschillende asana’s binnen Yoga zien we dat ze zo zijn ontwikkeld om beweging te brengen in myofasciale lijnen, spiergroepen, meridianen,… Wetenschappelijk onderzoek laat duidelijk zien dat emoties die niet tot uiting kunnen worden gebracht zich voornamelijk vastzetten in onze myofascia. Wanneer dit regelmatig gebeurt, wordt het bindweefsel minder flexibel. Dit heeft opnieuw zijn invloed op ons ‘zijn’ in het dagdagelijks leven: meer pijn, stroefheid in denken en bewegen,..
De woorden ‘minder flexibel’, ‘stroefheid’… betekenen het omgekeerde van de woorden ‘stroming’, ‘eenheid’. Mindful bewegen helpt om via specifieke bewegingen meer beweging en flexibiliteit te brengen in deze minder flexibele en belaste lichaamsdelen. Emoties kunnen hierbij hun weg naar buiten vinden en de spanning kan afnemen in deze lichaamsgebieden. Wanneer er spanning verdwijnt, kan er meer voeling, beleving en connectie met je lichaam en je hele zijn komen. Je lichaam ontdooit. Er ontstaat weer ruimte op plaatsen die eerst geen ruimte konden innemen.
- Mindful bewegen helpt om je fitter, krachtiger en flexibeler te voelen. Hierdoor ontstaat er ruimte in je dagdagelijkse leven om ook meer flexibel te zijn in je gedachten en de manier waarop je naar jezelf en je omgeving kijkt. Bovendien krijg je ook meer vertrouwen in je lichaam.
Wanneer we onbewust leven zijn we ons niet bewust van het feit dat onze gedachten gevormd worden door ons verleden, onze ervaringen. Onze gedachten worden hierdoor minder flexibel. Het bepaalt je mens- en wereldbeeld. Wat we hebben meegemaakt, verkleurt onze blik en vormt onze persoonlijkheid. Doordat er meer ruimte in je lichaam ontstaat, neemt flexibiliteit toe. Meer flexibiliteit in je lichaam betekent meer flexibiliteit in je denken. Blinde vlekken worden duidelijker en je leert om meer afstand te nemen van je eigen denken, minder meegenomen te worden in de stroming van automatische gedachten en gedragsreacties. Je wordt minder een speelbal van je onbewuste behoeften omdat deze veel meer bewust worden gemaakt. Hoe gaat dit in zijn werk? Mindful bewegen creëert rust en vertraging. Wanneer dit aanwezig is, kan er meer inzicht en zachtheid binnenin jezelf ontstaan. Met meer zachtheid en inzicht, is het makkelijker om bewuster te handelen.
Mindful bewegen helpt je om stil te staan met hoe jij omgaat met ongemak en hoe je reageert op grenzen van je lichaam. Geef je snel op? Ga je telkens erg over je grenzen? Via deze oefeningen leer je een beter zicht te krijgen op jouw patronen in het omgaan met ongemak. De patronen die je hierin ontdekt, zijn patronen die ook in je dagdagelijks leven spelen. En denk eraan.... inzicht brengt uitzicht ;-) !
- Mindful bewegen helpt om beter je grenzen te kunnen bepalen voor jezelf.
Waar liggen onze grenzen? Hoe weten we waar onze grenzen liggen? Hoe voelen we waar onze grenzen liggen?
Het staat vast dat we in een enorm grote please-cultuur leven. Niet gezien worden, afgewezen worden, veroordeeld worden,… Het zijn maar enkele van onze meest grote pijnlijnen die meereizen doorheen ons leven. Pijn bepaalt je gedachten, gevoelens en dus je gedrag. Het verlegt je focus van binnen naar buiten. Binnenin ons is het onaangenaam, doet het pijn. Instinctief willen we onze focus daar niet op leggen. Velen van ons leren zich dus zodanig afstemmen op de buitenkant, de ander, om de pijn van afwijzing, veroordeling te voorkomen. Of het omgekeerde vindt plaats… Je gaat je zodanig afkeren van de ander en creëert een groot ego waarbij je ervan overtuigd raakt dat jouw behoeften de belangrijkste zijn, je geen hulp nodig hebt en iedereen hiervoor moet wijken. In het algemeen kunnen we stellen dat onze authentieke grenzen hierdoor vervagen en we niet meer weten wie we ECHT zijn.
De focus naar buiten gaat ten koste van jezelf. Wat je zelf denkt en voelt, wat je zelf wilt, belangrijk vindt, daar heb je minder oog voor, daar sta je niet meer bij stil. Je vervreemdt van je eigen behoeftes en verlangens. Waar begin jij en waar eindigt de wereld?
Om je grenzen opnieuw te kunnen leren bepalen, moet je terug voeling krijgen met je lichaam. Mindful bewegen zorgt er stap voor stap voor dat je terug meer gaat voelen in je lichaam. Je keert de beweging om: van buiten naar binnen. Wanneer we meer voeling krijgen met ons lichaam, kunnen we ook beter emoties gaan herkennen, steeds specifieker en specifieker… We voelen dus of onze grens wordt overschreden. Hierdoor weten we weer waar onze grenzen liggen. De volgende stap is om deze grenzen ook te durven uitspreken naar onszelf en nadien naar onze omgeving.
*Deze tekst is een samenraapsel van mijn ervaringen en is dus zeker niet eindig.